sadsad x
asdasd

Selülit nedir?

25 Haziran 2020
Selülit nedir?

Selülit Nedir?

Selülit; özellikle kadınlarda sıkça görülen bir deri altı cilt problemidir. Deri altı yağ dokusunu etkileyerek cildin yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsü dediğimiz pürüzlü bir yapı meydana getirir. Selülitin olası nedenleri arasında hormonal değişiklikler, genetik faktörler, kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı veya sigara kullanımı bulunur. Esas olarak, cildin altında biriken ve genişleyen yağ hücreleri çıkıntı oluştururken, septa adını verdiğimiz cildin yüzeyine dik uzanan sıkı bağ dokusu çukurlara neden olur. Selülit bölgesel olarak görülen bir cilt sorunudur..

Erkeklerde de nadir olsa selülit görülebilmektedir. Ancak erkeklere göre daha farklı yağ, kas ve bağ dokusuna sahip olduğu için kadınlar arasında çok daha fazla yaygındır.

Selülit En Çok Nerelerde Olur ve Kimler Risk Altındadır?

Yapılan araştırmalar ve tecrübelerin ışığında yapılan değerlendirmelere  göre kadınların %80-90'ında ergenlikten sonra hayatlarının bir döneminde büyük ihtimalle selülit gelişir. Yaşla birlikte görülme sıklığı daha da artar. Çünkü yaş ilerledikçe cilt incelir, gevşer ve bu da riski artırır. Selülitin daha açık tenli kadınlarda daha sık geliştiği görülmüştür. Erkeklerde de daha nadir olarak selülit görülebilir. Kilo alımı selüliti daha belirgin hale getirebilir, ancak bazı zayıf insanların da selüliti vardır. Aktif olmayan sedanter bir yaşam tarzı ve hamilelik selülit oluşma riskini artırabilir.

Selülit lokal olarak görülen bir problemdir. En çok kalça, alt karın ve uyluklarda (kalçadan dize olan bölüm) görülür. Bunun dışında üst kollarda ve göğüslerde de görülmektedir. Özellikle kadınlarda yağ birikimi bu bölgelere yatkın olduğu için selülit de buralarda oluşmaktadır.

Selülit Belirtileri Nelerdir? 

Selülit kalça, uyluk, karın gibi vücut bölgelerinde girintili çıkıntılı bir cilt görünümü ile karakterizedir. Ciltteki bu görünüm kısmen süzme peynir veya portakal kabuğu görünümü şeklinde tanımlanır.

Hafif selülitte ciltteki portakal kabuğu görüntüsü sadece uyluklar gibi etkilenen alan elle sıkıştırılarak görülebilir. Daha şiddetli selülitte cildin pürüzlü yapısı göz ile rahatlıkla fark edilir. Selülit, sıklıkla uyluk ve kalça çevresinde görülmesine rağmen göğüslerde, alt karın bölgesinde ve üst kollarda da bulunabilir.

Selülit ciddi bir tıbbi durum değildir ve tedavi gerekli değildir. Aslında, birçok doktor selülitin normal bir oluşum olduğunu düşünmektedir.

Selülitler Neden Oluşuyor? Engelleyemez Miyiz?

En basit haliyle selülit cildin altında yağ birikmesinden kaynaklıdır. Çoğu kadın hayatının bir döneminde selülit sorunu ile karşılaşır. Bazı kadınlar selülite daha yatkındır.

Genetik yatkınlık en önemli sebeplerden biridir. Eğer ailenizde selülit geçmişi varsa sizde de bu genetik faktörler metabolizma hızınızı, yağ dağılımını, selülit miktarını ve belirginliğini etkiler.

Hormonlar da selülit oluşumunda büyük rol oynar. Östrojen, insülin ve tiroid hormonları gibi birçok hormon selülit oluşumunda etkilidir.

Beslenme şekli ve yaşam tarzı selülit oluşumda önemli bir faktördür. Kontrolsüz yağ, tuz ve karbonhidrat alımı yağ hücrelerinin çoğalmasına neden olur. Severek tüketilen kızartmalar ve beslenmemizin bir parçası haline getirdiğimiz fastfoodlar selülit oluşumu için en tehlikeli etkenlerdir. Ayrıca, hareketsiz bir yaşam selülit oluşumun u tetikler. Araştırmalar, egzersiz yapmayan ve uzun süre oturan ya da ayakta kalan insanlarda daha yaygın selülit göründüğünü tespit etmiştir.

Diğer etmenlere de göz atacak olursak; yaş, hamilelik ve kilo alımı da selülit üzerinde etkilidir. Yaş ilerledikçe kan dolaşımı azalmaya ve buna bağlı oksijen miktarının düşmesine neden olur. Yeterli oksijen olmadığında da kolajen üretimi azalır ve elastikiyetini kaybeden cilt incelerek sarkmalar meydana gelir ve bu da selülit görünümünü artırmaktadır.

Selülit ile Nasıl Başa Çıkarız?

Selülitle başa çıkmak için sağlıklı beslenme, doğru diyetler ve aktif bir yaşam tarzına sahip olmamız gerektiğidir. Yağ ve üç beyaz olarak tanımlayabileceğimiz şeker,karbonhidrat, tuz alımına oldukça dikkat etmeli, bol su tüketmeliyiz. Aktif spor yapmak ve hareketsiz yaşamdan uzak kalmak selülitin oluşumunu engeller. Bol su içmek vücudumuzdaki nem oranını artıracağı gibi yağ yakımına da yardımcı olur. Sigara, alkol gibi oksijen sınırlandırması yapan zararlı etkenlerden kesinlikle kaçınmalıyız.

Selülit Bakımı Yapalım

Yeni selülit oluşumunu engellemek ve varolan selülitlerin görünümünü hafifletmek için kendimizde selülit bakımı yaparak bu sürece destek olabiliriz. Selülit olan bölgelere masaj yaparak kan dolaşımını hızlandırmak ve sıkılaştırıcı kremler kullanarak selülitle mücadele edebiliriz. Son dönemde gelişen teknoloji sayesinde üretilmiş selülit kremleri ve cilt sıkılaştırıcı kremler selülitle mücadelede önemli seviyede yardımcı olmaktadır.  Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu ürünlerin belirtilen süre boyunca düzenli olarak kullanılmasıdır.

Genel olarak; her gün sabah ve akşam selülit olan bölgelere düzenli masaj yapılmalı ve bölgeye kan akışı sağlanmalıdır. Böylece o bölgede yağ yakımı aktive olur. Selülit kremleri ve serumları ürün üzerinde belirtilen zamanlarda uygulanmalı ve  bölgesel olarak dairesel hareketlerle aşağıdan yukarıya doğru sürülmelidir.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.